Riool verstopt: wat kun je wel en niet doen?

Uw riool ontstoppen is lastig, maar het moet wel veilig gebeuren. Chemische ontstoppers gebruiken voor uw toiletruimte, keuken of badkamer? Hier kleven zowel voordelen als nadelen aan. De uitleg hierover vindt u hier, samen met een lijstje over alternatieve middelen. Ontstop uw riool, gootsteen of afvoer verstandig, is alvast onze boodschap!

Wat zijn chemische ontstoppers?

Chemische ontstoppers bestaan meestal uit zwavelzuur of natriumhydroxide. In vloeistofvorm worden deze twee ingrediënten opgelost in water. Andere soorten chemische ontstopper zijn als witte korrels verkrijgbaar. Men gebruikt chemische ontstoppers meestal om verstoppingen in de riolering te verwijderen. Geblokkeerde resten lossen door de chemicaliën op, waarna ze met water kunnen worden doorgespoeld.

Hoe gebruikt u chemische ontstoppingsmiddelen?

Het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen hangt af van de vorm. Gebruikt u vloeibare ontstopper, dan giet u dit rechtstreeks in de geblokkeerde afvoer. Ga uit van ongeveer 100 milliliter. Hierna geldt een inwerktijd: dit leest u op de verpakking. Ook ontstopper in korrelvorm werpt u zonder verdere toevoegingen in de verstopte riolering. 

Belangrijk!

Draag altijd rubberen handschoenen en een veiligheidsbril als u chemische middelen gebruikt bij het riool ontstoppen. Meng chemische ontstoppers ook nooit met andere chemische middelen, zoals chloor. Uit een dergelijke mengsel ontstaan vaak zeer gevaarlijke gassen. Hierdoor kunt u direct het bewustzijn verliezen of zelfs overlijden. 

Voordelen chemische ontstoppers

 1. Chemische ontstoppers zijn eenvoudig in gebruik.
 2. De ontstoppers dringen vrij diep door in de riolering.
 3. Hardnekkige verstoppingen lossen relatief snel op.

Nadelen chemische ontstoppers

 1. De chemicaliën zijn zeer agressief.
 2. De chemicaliën maken soms gaten in de leidingen. Of de leidingen smelten weg.
 3. Chemische ontstoppers verstoren op den duur de werking van de riolering.
 4. Chemische ontstoppers zijn zeer slecht voor het milieu.
 5. Bij onjuist of onvoorzichtig gebruik veroorzaken de middelen oogschade of ze zorgen voor brandwonden.

Riool, afvoer en toilet: welke middelen zijn het veiligst?

U heeft haast met riool, afvoer of gootsteen ontstoppen. Begrijpelijk, want u wilt zich snel weer concentreren op uw dagelijkse bezigheden. Maar chemische ontstoppers gebruiken? Ook al bieden die soms een snelle oplossing: ze zijn en blijven schadelijk. Mogelijk komt u ook tot een oplossing als u één van deze middelen gebruikt voor het ontstoppen van uw riool.

 1. Een rubberen ontstopper
 2. Soda in heet water (of soda met azijn)
 3. Afwasmiddel, opgelost in heet water

Het losmaken en reinigen van een sifon is ook een optie. Een sifon is een gekromde buis onder een sanitaire voorziening. Meestal is dat een wasbak of een gootsteen. U maakt de sifon los met een waterpomptang of schroevendraaier. Vervolgens haalt u het vuil uit de kromming en u reinigt de sifon met een sopje. Hierna de sifon correct monteren is erg belangrijk, anders gaat deze lekken. U heeft dan, op zijn zachtst gezegd, een nieuw probleem. 

Lukt het ontstoppen van het riool, de gootsteen of afvoer niet? Mogelijk moet u dan denken aan een kapotte of verschoven leiding. Een dergelijk probleem lost u niet op met middelen, maar met speciaal gereedschap. Een optie is om bij een professional een rioolinspectie aan te vragen. Zo weet u meteen waar de verstopping in uw riool door veroorzaakt wordt. 

Riool verstopt Alphen a/d Rijn?

Wij staan 24/7 voor u klaar!